Houtworm in je meubels, wat te doen?

Een houten stoel of kast kan prachtig staan in je interieur. Vooral wanneer een dergelijk meubelstuk van antiek is en een lange geschiedenis heeft. Dan is dit een ware blikvanger in je woonkamer. Wel is het vooral bij oudere houten meubels aan te raden om ze af en toe te controleren op houtworm. Dit kan namelijk zeer ernstige en onherstelbare schade veroorzaken.

Wanneer dit het geval is bij één of meerdere meubelstukken van jou, schroom dan niet en schakel zo snel mogelijk professionele hulp voor de bestrijding van de houtworm. Hoe sneller je erbij bent, des te beter is schade te herstellen. Hiermee is uitbreiding naar andere meubels, vloeren en houten onderdelen te voorkomen.

Wat zijn houtwormen?

De zogenaamde wormpjes die je houten meubels ruïneren kunnen bestaan uit verschillende soorten insectenlarven. De meeste bekende en het meest voorkomend is de larve van de houtwormkever. Daarnaast kan het ook de bonte knaagkever zijn of nog erger de huisboktor, die groter is en aanzienlijke schade aan een woning kan veroorzaken.

De houtwormkever is ongeveer 3 tot 4 millimeter klein en het vrouwtje legt in de naden en spleten van het hout een kleine 20 tot 30 eitjes. Uit deze eitjes komen larven die gedurende 2 tot 3 jaar zich in het hout nestelen en zich volvreten met hout. Vooral de weke delen van het hout is een delicatesse voor hen. Hierna gaan ze zich verpoppen tot een insect en dringen ze zich via een gangetje in het hout naar buiten.

Lees ook: hoe herken je de houtworm?

Hoe weet je of je last hebt van houtworm?

Het belangrijkste kenmerk is dat er in je houten meubelstuk allemaal minuscule ronde gaatjes ontstaan. Dit zijn de zogenaamde uitvliegopeningen. Het is niet zo dat het direct op een urgent probleem duidt, want het kunnen ook oude uitvliegopeningen zijn en zitten er helemaal geen houtworm meer in je hout. Let dus goed op de kleur.

Uitvliegopeningen

Oude uitvliegopeningen zijn vaak donker van kleur. Wanneer de uitvliegopeningen licht van kleur zijn en je hebt last van houtstof, dan heb je waarschijnlijk last van actieve houtwormen. Om te testen of er nog levende larven aanwezig zijn, leg je een stuk zwart papier onder de uitvliegopeningen en kijk je of daar houtstof op gevormd wordt.

Ook kun je niet direct zichtbare gedeeltes afplakken met een stuk papier. Op het moment dat de kever zich naar buiten vreet, vreet hij ook door het papier heen. Als je dan na verloop van tijd ook gaatjes in het papier ontdekt dan weet je dat daar actieve houtworm is.

Bestrijding

Er zijn verschillende methodes om het houtwormprobleem te laten bestrijden. Dit kan gebeuren door het aangetaste houten voorwerp in een diepvries tot -18° af te laten koelen, of juist in een oven op 55° te verhitten. Dit doodt de larven. Ook is het mogelijk om je houten voorwerp of meubel te behandelen door middel van anoxie. Het hout wordt dan volledig luchtdicht verpakt en het zuurstofpercentage wordt verlaagt. Een andere succesvolle manier is het gebruik van een insecticide. Dit is eigenlijk alleen van toepassing voor onbehandeld hout, aangezien de insecticide niet door gelakt of geverfd hout kan dringen.

Meubels kopen via marktplaats

Let goed op wanneer je meubels inkoopt via marktplaats of een kringloopwinkel. Het komt regelmatig voor dat hier ook houtworm in zit. Wanneer hier houtworm inzit dan kun je dit bestrijden met insecticide. Wanneer kasten van binnen niet geschilderd zijn kun je de insecticide gebruiken om de houtworm te bestrijden.

Insecticide bestellen?

Maak gebruik van onze kennis en onze ervaring

Met onze tientallen jaren ervaring in het bestrijdingsvak weten we precies wat de juiste wijze van bestrijding is. Wil je vakkundig advies neem dan gerust contact met ons op. We adviseren je over de beste aanpak.

Wij helpen je ...

Houtwormbestrijdingen verzorgt de bestrijding van de houtworm en de bestrijding van de boktor. Binnen no-time is het probleem met de houtworm opgelost. Wil je meer weten?

Wij kunnen jou helpen met

Direct contact

Bel direct