Houtwormen in huis? Zo herken je ze!

Houtworm is dé absolute nachtmerrie van elke houtliefhebber. Jouw geliefde houten meubels, de veranda en zelfs de houten dakconstructie lijkt niet te zijn bestand tegen deze vreet grage beestjes. Maar wat is houtworm nou eigenlijk? En hoe kun je houtworm het beste bestrijden

De houtworm

Met houtworm bedoelen we eigenlijk niets meer dan de larve van een kever. Deze kevers brengen zelf geen schade toe aan het hout, maar hun larven des te meer. Tijdens het eerste levensjaar van deze larven wordt de meeste schade toegebracht. Ze graven kleine gangetjes in het hout om zo een goede schuilplaats te kunnen vinden, maar voeden zich ook met het hout wat tijdens het graven vrijkomt.

Welke houtworm soorten zijn er?

De meest bekende kevers die houtwormen voortbrengen zijn de houtwormkever en de boktor. Ook de bonte knaagkever en de spinthoutkever brengen larven voort die we houtworm noemen. De klopkever en de heipaalkever zijn tevens keversoorten die bekend staan om hun hout knagende larven.

Doorgaans zijn er twee verschillende soorten houtworm larven die we kunnen onderscheiden in de grote houtworm, en de kleine houtworm. De grote larve heeft een lengte van ongeveer 11-12 millimeter, terwijl de kleine houtworm slechts 5-6 millimeter groot is.

De kleur van de houtworm is witachtig beige met een zwart kopje. Doordat deze larven voor een periode van 3-5 jaar verborgen zitten in het reeds aangetaste hout, is de kans klein dat ze gezien worden.

Last van houtwormen? Zo herken je ze!

Zie je vaak een kever op het hout of in de buurt van houten meubels of constructies? Dat is een teken dat er houtwormen in de buurt zitten. De kevers zoeken naar een plaats in het hout om hun larven te kunnen baren.

Wanneer je kevers ziet dan is het erg belangrijk om deze direct te verwijderen. Zo voorkom je namelijk grotere schade aan het hout.

Zie ook: houtworm in meubels?

Testen of er sprake is van houtworm?

Heb je het vermoeden dat je te maken hebt met actieve houtwormen? Dit controleer je eenvoudig. Leg een blad papier onder het hout waarvan je vermoedt dat dit is aangetast.  Als er na een aantal dagen boormeel op het papier ligt, kun je er vanuit gaan dat je te maken hebt met de houtworm.

Schade aan houten constructies

Houtworm richt niet alleen schade aan, maar kan in sommige gevallen ook voor gevaarlijke situaties zorgen. Doordat houtworm geen onderscheid maakt tussen een stoel of een houten dakconstructie, kan dit flinke gevolgen hebben voor de veiligheid. Doordat de houtwormen gangen graven in het hout, wordt de constructie poreus en verliest het zijn natuurlijke stevigheid.

 

Houtworm geconstateerd?

Heb je houtworm geconstateerd? Dan is het van belang dat je in actie komt en kiest voor de juiste vorm van bestrijding.. De bestrijding van houtworm en de kevers die deze larven voortbrengen, is specialistisch werk. Dit kun je dan ook het beste laten door een ervaren specialist.

Wij kunnen jou helpen met

Direct contact

Bel direct 0621276531